Bolito

Gravend in zijn geheugen en de verhalen van zijn schooljeugd opfrissend wist Ab zich ineens weer de naam van de hond waarmee hij op de foto staat te herinneren. Zijn relaas.

Appie met hondjesDe naam van de hond schiet me weer te binnen: Bolito Het was de eerste boxer die we hadden. Zij kwam uit Malden bij Nijmegen. Daar woonde een Duitse mevrouw Mary Cloppenburg, die een kennel had met dwergschnautzers en boxers. De dwergschautzers, het waren er wel 150, liepen vrij over het terrein rond. Je moest letterlijk door een tapijt van honden waden zonder je daar wat van aan te trekken. Ik stapte eens wat te voorzichtig en werd prompt gebeten. Ze had ook 50 boxers, waarvan de meeste in rennen zaten. Alleen de lievelingshonden mochten mee in de woonkamer.

De kennel heette "von Neu Drosedow". Onze hond heette eigenlijk Varon von Neu Drosedow, maar werd Bolito genoemd. Die naam kon je namelijk wat beter roepen.

Je kon niet zo maar een hond aanschaffen bij Mevr Cloppenburg. Je moest een echte liefhebber zijn. Bolito was al eens verkocht maar de nieuwe eigenaar kon blijkbaar niet goed medailleoverweg met de hond. Daarom was ze weer terug gebracht. De hond was erg schuw. Mijn vader moest eerst laten zien dat hij het vertrouwen van de hond kon winnen,anders ging de koop niet door. Maar het lukte, waardoor hij niet alleen vrienden werd met de hond, maar ook met Mevr.Cloppenburg. Vader en moeder van Bolito waren kampioenshonden. De moeder van de hond was Neva dei Dogi di Venetiza, een Italiaanse rashond. De vader kwam van Neu Drosedow.

Mijn vader fokte boxers, de kennel heette "van het Oostermaat". We reisden alle hondententoonstellingen in Nederland af en ik mocht mee. De honden werden daar gekeurd en ze kregen goede beoordelingen. Toen mijn vader overleed kreeg mevr. Cloppenburg daarvan bericht. Ze heeft de overtollige honden uit de kennel voor ons verkocht. Dat ging heel snel zoals ze schreef, het ging binnen één dag. In dezelfde brief stond dat Appie als hij groot genoeg was, zolang zij leefde, ook een hond zou mogen uitzoeken bij haar. De brief heb ik nog steeds, maar van een hond is het nooit gekomen. Ik heb al genoeg aan mijn lieve vrouw en twee zonen.

Brief verkoop honden