Bingo noaberhuus

De sinterklaasbingo in het noaberhuus is verplaatst naar donderdag 21 november aanstaande om 19.30 uur. 

Wilt u deze datum noteren. Opgaveformulier komt begin november in de huiskamer te liggen.

Daar krijg je energie van!

Op zaterdag 9 november wordt de Overijsselse Marktplaats ‘Daar krijg je energie van!’ gehouden bij het HOFtheater in Raalte. Het is een laagdrempelige bijeenkomst voor particulieren, startende initiatieven, bedrijven en maatschappelijk vastgoed over alles wat jij kunt doen voor het klimaat.

 

Wethouder Frank Niens van gastgemeente Raalte opent samen met directeur bedrijven Paul Maas, van Rabobank Salland deze Overijsselse Marktplaats, mede namens de samenwerkingspartners Nieuwe Energie Overijssel (provincie), Stimuland en het Salland Café van De Kracht van Salland.

Overijsselse Marktplaats in vogelvlucht

Energie. Iedereen kan wat doen voor het klimaat, en dat is ook nog eens fijn voor je portemonnee. Maar wat is voor jou het meest interessant? Isoleren, zonnepanelen, wel of geen nieuwe cv-ketel, je bedrijfspand verduurzamen, een windmolen of een warmtepomp? Als dorp of straat gezamenlijk zonnepanelen inkopen of een energiecoöperatie starten? Er kan van àlles! Maar waar begin je? Daar kom je achter op de Overijsselse Marktplaats ‘Daar krijg je energie van!’ Naast de Marktplaats zijn er inspirerende kennissessies en interessante excursies voor een kijkje in de praktijk.

 

Excursies

Tussen 09.30 en 10.30 uur kun je op eigen gelegenheid een kijkje nemen bij het energieneutrale bedrijfspand van Bepacom, zonnepark en energiecoöperatie Endona, verschillende particuliere woningen die energiemaatregelen hebben toegepast en de EAZ-windmolen bij het agrarische bedrijf van Gino Schrijver.

Marktplaats en kennissessies

Tussen 10.30 en 16.00 kun je bij het HOFtheater deelnemen aan de Marktplaats met een breed aanbod van bedrijven en organisaties. Laat je om 11.15 uur inspireren door spreker Iwan Göbel (aanrader!) en neem deel aan een of twee van de kennissessies (13.00 en 14.30 uur). Mensen met belangstelling voor energiemaatregelen bij (maatschappelijk) vastgoed kunnen aansluiten bij de kennissessie voor bedrijven.

Spreker Iwan Göbel

Iwan Göbel is oprichter en CEO van Burton Car Company, een van de meest innovatieve bedrijven van Nederland. Duurzaamheid speelt een grote rol in het leven van Iwan Göbel. Zo schreef hij in 2008 ‘Ecowinst voor woningen’. Het boek laat zien dat een duurzaam huis niet alleen winst voor het milieu oplevert, maar ook financieel aantrekkelijk is. Zijn bedrijf is in korte tijd uitgegroeid tot grootste en duurzaamste sportwagenfabriek van Nederland ooit.

Informatie, adressen en de link voor aanmelding vind je hier.

 Uit de Stedendriehoeker Courant, 14-10-2030

Kom op dinsdag 19 november 2019 om 20u  in het OC om te horen hoe het allemaal begon!

De drie werkgroepen zullen zichzelf presenteren aan het dorp en kort vertellen welke acties ze op willen gaan pakken de komende tijd. Acties die belangrijk en bepalend zijn voor ons dorp. Wil je graag weten wat er met Okkenbroek gaat gebeuren? Heb je wel eens meningen? Kom dan langs en praat of luister mee!

Het is nog erg vroeg, 2019 is nog maar net voorbij.
Maar wij zijn zeker van een nieuw Okkenbroek Feest op 3,4 en 5 juli.
Je hoeft dan nog niet op de vakantie want de zomervakantie begint met het Okkenbroeks Feest.
Begin je vakantie goed en noteer het in je agenda, kalender en zet het in je telefoon.
Houdt Facebook, Insta en onze site in de gaten voor het actuele nieuws en het programma. 
Gegroet, de Feestcommissie
Rieneke, Tom, Luuk, Ina, Thomas, Luke, Siebren, Bart, Marloes, Suzanne en Esther

Op 4 september 2019 hebben de gemeente Deventer en Stichting Kostbaar Salland een fietsposten-tocht voor de raadsleden georganiseerd. De aftrap van het politieke seizoen had het thema Waarden van landschapselementen meegekregen. Ruim  50 deelnemers maakten een mooi fietsritje vanaf De Spil door het coulisselandschap van Lettele e.o.

Doel van de fietstocht was om het gemeentebestuur kennis te laten maken met landschapselementen, soorten en waarden ervan en hoe je daar door verschillende ogen naar kunt kijken. En daarbij werd de vraag neergelegd hoe je die landschapselementen op lange termijn kunt beheren.

De  5 groepen van 10-12 deelnemers fietsen een eigen route en elke groep fietste langs 3 posten. Bij één van die posten, het erf van Ad van Wijlen, stonden wij: de Stichting Ontwikkeling Landschap Okkenbroek Lettele. Daar hebben we aan de deelnemers de doelstellingen van ons project kunnen toelichten en ook direct ter plekke kunnen laten zien.

Andere posten waren onder andere  De melkbrouwerij (Rick Huis in ’t Veld), De dorpsbongerd (dorp Lettele) en Klein Swormink.

Reactie van de organisatie:

Na afloop van de excursie gisteren hoorde ik veel positieve signalen van de raadsleden: interessant, informatief, leuk, veel waardering voor de betrokkenheid van de deelnemende posten en de vele initiatieven waarmee zij kennis maakten. Diverse raadsleden lieten weten dat ze plekken hadden gezien, die ze nog niet kenden. Elke groep vulde gemotiveerd een schema in welke waarden zij hadden herkend van de bezochte landschapselementen. Burgemeester en wethouders spraken hun waardering uit.

Kortom: een zeer geslaagde excursie, die een goede basis heeft gelegd voor toekomstige gesprekken over de waarden van het landschap en het belang van aanleg, herstel en een langjarig beheer.

Stichting Ontwikkeling Landschap Okkenbroek Lettele

School Korfbaltoernooi

De korfbalvelden van Devinco aan de Rielerweg stonden afgelopen woensdag vol met basisscholieren. Het jaarlijkse schoolkorfbaltoernooi stond namelijk op het programma en maar liefst 36 teams verschenen aan de start. De Wereldwijzer uit Okkenbroek deed dit jaar voor de eerste keer mee. We waren met 2 teams 1 groep 5/6 en 1 team groep 7/8.

De kinderen hebben vol enthousiasme alle wedstrijden gespeeld en dat bleef niet onopgemerkt. Ze kregen namelijk de Fairplay prijs! En wat waren ze allemaal trots! 

schoolkorfbal toernooi

Dames gezocht!

Het vrouwenkoor uit Lettele en Okkenbroek zoekt uitbreiding.

We zijn begin september gestart o.l.v. Mariëtte Bastiaansen, zij leert ons de Kunst van het Zingen, van klassiek tot musical, pop en stemvorming.
We oefenen op maandagavond van 19.45-21.15 in de school van Lettele.
Gezelligheid, ontspannen en het plezier in het zingen vinden we belangrijk.

Voor informatie:
debbyvriezekolk@gmail.com
petrahilvering@gmail.com

Rabo ClubSupport V&L

Jouw stem is geld waard!

Rabobank Salland gelooft in de kracht van clubs en verenigingen. Daarom investeren zij een deel van de winst in clubs en verenigingen door het hele land. Zodat wij kunnen blijven doen wat we nu  doen.

Stemmen

Vanaf 27 september kun je jouw 5 stemmen verdelen over de clubs en verenigingen en hun mooie bestedingsdoelen. Wij doen als vereniging ook mee! Wil je op ons stemmen?

Ga dan naar Rabobank.nl/clubsupport

Alvast bedankt voor je stem!

Bestuur V&L

De Magie van Muziek

Zo nu en dan hoor je muziek waar je eindeloos van kunt genieten. Muziek die echt klopt.

Tijdens het najaarsconcert van het More Music Orkest geniet je niet “zo nu en dan”, maar droom je de hele avond weg op prachtige herkenbare klanken van ons orkest en zangeres Marleen Rodijk. Het thema van de avond is “Ain’t got you”. We maken er een onvergetelijk muzikaal avontuur van, zowel instrumentaal als vocaal, zodat je aan het eind van het concert zult zeggen: “Yes, You Got Me” More Music! Dit smaakt naar meer.

We spelen die avond vele bekende nummers, waaronder de populaire Dutch Rock Medley met o.a. “Maybe Tomorrow” (Earth and Fire), “Venus” (Shocking Blue) en “Little Green Bag” (George Baker Selection) en daarnaast een groot aantal internationaal bekende klassiekers zoals “When You Believe”, “If I ain’t got you”, “Pinball Wizard”, de gedenkwaardige hit van de Britse rockband “The Who”, en tot slot het spectaculaire “Thank you for the Music” van Abba.

Dit najaarsconcert vindt plaats op zaterdag 16 november vanaf 20:00 uur in zaal “Ons Centrum” in Okkenbroek

Entree: € 5 per persoon. Donateurs en kinderen t/m basisonderwijs vrije toegang.

Kerstconcert 2019

Noteer ook vast vrijdag 13 december in uw agenda. Die avond vanaf 19:00 uur spelen wij ons eerste kerstconcert in de Sint Nicolaaskerk in Lettele.

Dorpsvisie Okkenbroek

De afgelopen maanden zijn er huiskamergesprekken gevoerd om een beeld te kunnen krijgen waar “de Okkenbroeker” heen wil met zijn/haar dorp. Wat waarderen we aan Okkenbroek? Wat vinden we dat er beter kan? Hoe zouden we Okkenbroek graag zien over een jaar of 20?

Een paradijsje
Wat in elk gesprek wel gehoord werd, is dat we vinden dat we op één van de mooiste plekken van Nederland wonen. We wonen tussen de landerijen en in de natuur, zonder hinderlijke wegen, treinen, of hoogspanningskabels. We wonen in een dorp met een grote onderlinge samenhang en een open karakter; nieuwe bewoners voelen zich hier welkom. Iets waar we trots op mogen zijn!

Vrijwilligers
Er is een harde kern van vrijwilligers die een heleboel mogelijk maakt in ons dorp. Veel mensen geven aan dat ze het niet zien zitten om een structurele verplichting aan te gaan, maar wel incidenteel hun steentje bij zouden willen dragen. We zouden kunnen inventariseren onder de mensen waarvoor er een beroep op hen gedaan zou kunnen worden. Een “flexibele schil” formeren rondom de harde kern van vrijwilligers. We hebben een vraag naar vrijwilligers en er is ook aanbod, maar we moeten vraag en aanbod beter op elkaar laten aansluiten.

Woningbouw
De gemeenteraad heeft onlangs besloten dat er 8 nieuwe woningen worden gebouwd in Okkenbroek. Hier is lang op gewacht en er hebben zich al verschillende geïnteresseerden gemeld. Uit de huiskamergesprekken komt naar voren dat verdere nieuwbouw niet het karakter van ons dorp moet gaan bepalen. We willen niet verder inbreiden in de IJssel de Schepperstraat, maar staan wel open voor uitbreiding, zoals aan de Muldersweg en de Okkenbroekerveldweg. Er moeten kwalitatief goede woningen worden gebouwd en er moet balans zijn in het aanbod van woningen voor starters, doorstromers en senioren. We moeten mensen naar Okkenbroek trekken met haar sterke profiel van rust, natuur en een open cultuur waarin kinderen op een ouderwets veilige manier op kunnen groeien.

Voorzieningen
Het is meerdere keren geprobeerd en we hebben ons er nu bij neergelegd dat een winkeltje in ons dorp niet levensvatbaar kan zijn. Het wordt moeilijker om de begroting van het OC en het Kulturhus sluitend te krijgen. De huidige bezetting van het Kulturhus past niet bij de visie die er ooit voor is neergezet. Daarnaast wordt het ook als onduidelijk ervaren dat het Kulturhus en het OC nu op onderdelen concurreren met elkaar. De Okkenbroekers vinden dat de focus nadrukkelijker op het OC moet komen te liggen.

Verbetering van het landschap
Voor wat betreft het landschap wil men geen groen biljartlaken van horizon tot horizon zien. We hebben een mooi coulissenlandschap en dit moeten we koesteren. We moeten hier als boeren en burgers van Okkenbroek samen energie in steken om dit in stand te houden en waar mogelijk te versterken. Er is inmiddels een stichting in het leven geroepen die met subsidie van de provincie werkt aan het onderhoud en de verbetering van de belangrijke landschapselementen in en om Okkenbroek.

Vergroten van de recreatieve aantrekkingskracht
Er werden meerdere ideeën geopperd om de recreatiemogelijkheden in en om ons dorp te verbeteren. De Sallandroute gaat nu ten noorden ons dorp voorbij. Deze route moet weer door ons dorp geleid gaan worden. De Bosbaan is ook ’s zomers een geweldig mooie plek. De winters die blijven de laatste jaren weg, maar we hebben des te meer zomers. "Moeten we er niet een zwemvijver van maken misschien? Of een ondernemer zoeken die er een camping van wil maken?" Iets om over na te denken. De wandelaars in Okkenbroek vragen ook of er niet aan een noordelijk Okkenbroeks rondje gewerkt kan worden, vanaf de Muldersweg richting de Bosbaan.

Marketingplan Okkenbroek
De Kunstfietsroute wordt door velen genoemd als een fantastische manier om mensen van buiten op een positieve manier kennis te laten maken met ons mooie dorp. We moeten eraan werken om ons dorp nog mooier te maken, maar vooral moeten we ons dorp beter verkopen naar buiten toe. Als mensen de naam “Okkenbroek” horen, dan moeten ze gelijk de associatie hebben met ons profiel: rust, natuur en open cultuur. We moeten onze positieve punten versterken, ze van de daken schreeuwen en daarmee de juiste mensen naar ons dorp toetrekken.

Veel stof om over na te denken, het met elkaar over te hebben en om aan te werken de komende jaren!

Hoe nu verder

Jeroen Geerdink, adviseur van de Overijsselse Vereniging voor Kleine Kernen (OVKK) heeft de bevindingen van de huiskamergesprekken gebundeld in een uitgebreid verslag. Dit verslag bevat een rijkdom aan aanknopingspunten voor het bestuur van het OC en het Kulturhus, het Plaatselijk Belang en ons als dorp om aan te gaan werken de komende jaren.

Werkgroepen
Om effectiever te kunnen werken aan de belangrijkste thema's die er in ons dorp spelen, is besloten om 3 werkgroepen en een regiegroep te formeren. De werkgroepen:

  • Voorzieningen (contactpersoon: Stefan Aukema)
  • Samenhang, communicatie en toerisme (contactpersoon: Sander Soeteman)
  • Wonen, inrichting en natuur (contactpersoon: Theo Hoge)

De contactpersonen van de werkgroepen vormen samen ook de regiegroep.

Iedere werkgroep stelt een lijst van onderwerpen en acties op. De werkgroepen prioriteren en nemen het initiatief, maar voor de uitvoering van sommige acties doen we ook graag een beroep op onze dorpsgenoten. We vragen geen langdurig commitment, maar nodigen mensen uit om deelgenoot te zijn van het stukje bij beetje mooier maken van onze leefomgeving, ons Okkenbroek.

 

Door Sander Soeteman, namens Plaatselijk Belang en het bestuur OC en Kulturhus

Gewijzigde route buurtbus i.v.m. vernieuwing van het fietspad langs de Oerdijk onder Lettele.

Van 23 september t/m 22 november is voor de vernieuwing van het fietspad langs de Oerdijk onder Lettele de Oerdijk tussen Lettele en de Cröddendijk gesloten. De route van de buurtbus tussen Lettele en de Cröddendijk loopt dan via Bathmenseweg en Cröddendijk. De haltes Doldermansweg en Schooldijk vervallen dan. Er dient met een kleine vertraging rekening gehouden te worden.
"Waarschijnlijk alleen op werkdagen van 7:00 – 17:00 uur.
Buiten deze tijden wordt, indien mogelijk, de normale route gevolgd."

Bekijk hier de gewijzigde route in PDF

"Vanaf 9 september j.l. is de rit van 7:54 uur vanuit Nieuw Heeten uitgebreid.
Dan wordt er standaard met twee bussen gereden. Met uitzondering van de vakantieperiode.

De eerste bus neemt de normale route via de Van Oldenielstraat en de Hoge Hondstraat. (Via de haltes Dapperstraat en Apotheek/Schurenstraat.)"
De tweede bus rijdt na het ziekenhuis via de Amstellaan en Snipperlingsdijk naar het station.
(Via de haltes Amstellaan en Saxion Hogeschool.)

Passagiers voor de haltes tussen ziekenhuis en het station dienen dus op te letten welke bus ze nemen.
Op de bus die langs Saxion rijdt staat dit aangegeven ("Station NS via Saxion/Aventus").