Skip to main content

Nieuws

Plaatselijk belang

Beste dorpsgenoten,
Namens het bestuur van Plaatselijk Belang mag ik u een gelukkig en gezond 2023 toewensen.
Het jaar 2022 hebben we achter ons gelaten, een jaar waarin het woord crisis bijna de normale toestand van het land beschreef. Ging het niet over energie dan wel over stikstof, maar ook de gezondheidscrisis en de toeslagenaffaire hielden ons bezig. Met als resultaat op veel plaatsen omgekeerde vlaggen vanuit onvrede, niet alleen vanuit de boeren maar als fenomeen. Ook in hartje Amsterdam wapperde de driekleur op zijn kop.
In ons dorp bleef het ook niet rustig maar van een crisis hoeven we niet te spreken. Ons Centrum wordt weer gerund met vrijwilligers na het stoppen van Erik en Ingrid. Het is het bestuur van het OC gelukt om veel vrijwilligers te werven voor allerlei activiteiten waardoor het dorpshuis door de week bruist van activiteiten maar in het weekend toch nog vaak gesloten is. Een knappe prestatie van het bestuur dat veel van hen vraagt, want ineens zijn zij meer uitvoerend managementteam dan bestuur.
Eindelijk is de vernieuwing van het fietspad vanuit Lettele doorgetrokken naar Okkenbroek en dat scheelt een hoop zadelpijn. Door de vroege vorst lukte het niet om de belijning aan te brengen waardoor het ’s avonds nog wel oppassen is. Maar komende maanden komen die strepen er ook. Dan wordt tevens het fietspad binnen de bebouwde kom aangepakt. Het bruggetje over de Soestwetering staat voor dit jaar op de planning.
De nieuwe bloemenbakken langs de Oerdijk geven het dorp een frisse aanblik, ook dankzij de slimme manier waarop (ook alweer!) vrijwilligers het water geven verzorgen.
Het hele jaar is er gewerkt aan het realiseren van de nieuwbouwwoningen. Dankzij de tijdelijke bouwweg hebben de bewoners van de IJssel de Schepperstraat er weinig last van gehad. Nog net voor het einde van het jaar zijn alle huizen betrokken door de bewoners, de meesten van hen kwamen uit de buurt. We heten hen hierbij van harte welkom. Het welkomstpakket vanuit PB hebben zij inmiddels ontvangen.
Maar woningbouw blijft ons bezighouden. Al lang is bekend dat er aan het Hoge Veld woningbouw is gepland en nu zijn de eerste gesprekken gevoerd en voorlichtingsbijeenkomsten geweest over de mogelijke invulling: woonruimte voor jongeren realiseren. Dat levert nieuwe vragen op zoals is de ontsluiting via de IJssel de Schepperstraat wel verantwoord en is er wel voldoende parkeerruimte?
Voor PB was 2022 een actief jaar want woningbouw, veiligheid en het aantrekkelijk houden van ons dorp vraagt aandacht. We zijn er druk mee bezig maar werken niet in de schijnwerpers.
Ons voornemen voor dit jaar is om meer zichtbaar te zijn met ons werk en de bereikte resultaten en daardoor ons ledenaantal te vergroten en ons budget te verruimen. Want dat is wel nodig.
Maar ons belangrijkste voornemen is om weer hard te werken aan het leefbaar houden van ons vitale dorp. Met hulp van zoveel vrijwilligers en de organisatie van zoveel activiteiten moet het lukken om van 2023 een jaar te maken waar we met trots en plezier op terugkijken.
Theo Hoge
Voorzitter Plaatselijk Belang Okkenbroek e.o.